هنردرمانی

گام3 توانبخشی بیماری های اعصاب و روان: هنردرمانی

هنر به عنوان یک ابزار درمانی مؤثر در بهبود سلامت روانی افراد استفاده می‌شود. هنردرمانی شامل استفاده از تکنیک‌های هنری مانند نقاشی، موسیقی، تئاتر، دانشگاه و دیگر فرمان‌های هنری برای کمک به بیماران در بهبود سلامت روانی و فرایند درمانی است. این تکنیک‌های هنری به عنوان در درمان اختلالات روانی مورد استفاده قرار می‌گیرند. هنر…

بیشتر بخوانید

گام2 توانبخشی بیماری های اعصاب و روان: دارودرمانی

دارودرمانی یکی از رویکردهای درمانی قدیمی و همچنین پرکاربرد در درمان اختلالات سلامت روان است که می‌تواند در درمان اختلالات و شرایط روانی نقش داشته باشند و اغلب در ترکیب با سایر رویکردهای درمانی مانند روان‌درمانی و درمان‌های تحریک مغز استفاده می‌شوند. دارودرمانی یکی از روش‌های موثر در درمان اختلالات سلامت روان می‌باشد و در…

بیشتر بخوانید

گام 1 توانبخشی بیماری های اعصاب و روان: روان‌ درمانی

روان درمانی چیست؟ یکی از گام‌های اصلی در توانبخشی بیماران اعصاب و روان، روان‌ درمانی است. روان درمانی رویکردی برای بهبود سلامت روان از طریق گفتگو با روانشناس، روانپزشک یا ارائه دهنده سلامت روان دیگر است. همچنین به عنوان گفتار درمانی، مشاوره، درمان روانی اجتماعی یا به سادگی درمان شناخته می شود. در طول روان…

بیشتر بخوانید

توانبخشی بیماری های اعصاب و روان و گام‌های اصلی آن

منظور از توانبخشی چیست؟ توانبخشی به عنوان “مجموعه ای از مداخلات طراحی شده برای بهینه سازی عملکرد و کاهش ناتوانی در افراد دارای شرایط سلامت در تعامل با محیط” تعریف می شود. به زبان ساده، توانبخشی به کودک، بزرگسال یا سالمند کمک می کند تا در فعالیت های روزمره تا حد امکان مستقل باشد و…

بیشتر بخوانید

اختلال استرس پس از حادثه چیست؟ 4 نوع علائم PDST

اختلال استرسی پس از حادثه یا PTSD چیست؟ اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) مجموعه‌ای از واکنش‌هایی است که می‌تواند در افرادی که یک رویداد آسیب‌زا را تجربه کرده یا شاهد آن بوده اند که زندگی یا امنیت آنها (یا اطرافیانشان) را تهدید کرده است، ایجاد شود. این تجربه تلخ می‌تواند از جمله تصادفات جدی،…

بیشتر بخوانید

6 راه ارتقاي سلامت روان در محيط كار

برای بسیاری از ما، کاربخش مهمی است از زندگیمان را به خود اختصاص داده است. جايي كه بيشتر وقتمان را مي‌گذرانيم، درآمدمان را از آن طريق به دست‌مي‌آوريم و با افرادي به واسطه آن فضا آشنا ميشويم و دوستي مي‌گزينيم. بنابراين داشتن يك شغل رضايت بخش مي‌تواند براي سلامت روان و رفاه عمومي شما مفيد…

بیشتر بخوانید

5 نشانه که زمان خوبی برای شروع درمان است

اگر تا به حال به این فکر کرده‌اید که آیا زمان شروع درمان فرا رسیده است، در اینجا پنج راه متداول برای تشخیص وجود دارد. شما ممکن است یک یا چند مورد از این علائم را در خود تشخیص دهید. البته حتی اگر هیچ یک از این علائم با شما طنین انداز نشد، زمانی که…

بیشتر بخوانید

تاثیر ورزش بر کاهش استرس و افسردگی

علائم افسردگی و اضطراب اغلب با ورزش  و فعالیت بدنی بهبود می یابند. در اینجا چند نکته واقع بینانه برای کمک به شما برای شروع و حفظ انگیزه وجود دارد. ورزش فقط مربوط به ظرفیت هوازی و اندازه عضلات نیست. مطمئناً، ورزش می تواند سلامت جسمی و هیکل شما را بهبود بخشد، دور کمر شما…

بیشتر بخوانید

6 علائم اختلال شخصيت وابسته (DPD)چيست؟ چه عواملي بر اين اختلال تاثير‌گذار اند؟

 اختلال شخصیت وابسته (DPD) مخفف dependent personality disorder  یکی از 10 نوع اختلال شخصیت است. اختلال شخصیت وابسته بر نحوه تفکر، عملکرد و سلامت روان افراد تاثیر می‌گذارد و موجب بروز رفتار‌های متفاوتی می‌شود. انواع دیگر عبارتند از اختلال ضد اجتماعی، اختلال شخصیت خودشیفته و اختلال شخصیت پارانوئید. اختلال شخصیت وابسته معمولا در دوران کودکی…

بیشتر بخوانید

پرخاشگری کودکان و رفتار مناسب با کودکان پرخاشگری

. پرخاشگری یک رفتار یا تهدید به اقدامی است که با هدف آسیب رساندن به دیگری، چه از نظر جسمی و چه  روانی است.  روان شناسان اجتماعی نیز اگر چه پرخاشگری را به عنوان آسیب رسانی از روی هدف و عمدی تعریف می‌کنند، ‌اما آن ها می دانند تعیین این که آیا عملی که باعث…

بیشتر بخوانید

علائم اضطراب در كودكان و راهكار براي كاهش اضطراب

اضطراب یکی از شایع ترین نگرانی‌های سلامت روان برای کودکان و بزرگسالان است که بیش از 20 درصد از کودکان و نوجوانان را در طول عمر تحت تاثیر قرار می‌دهد. جوانان مضطرب، اغلب ساکت و خوش رفتار هستند و بنابراین کمتر مورد توجه والدین، معلمان و مربیان خود قرار می‌گیرند. درست مانند بزرگسالان، کودکان و…

بیشتر بخوانید

انواع و علائم افسردگی و راه‌های مقابله با آن چیست؟

افسردگی یک اختلال خلقی  شایع اما جدی است که باعث غم و اندوه مداوم و از دست دادن انگیزه می‌شود. افسردگی بالینی  بر احساس، تفکر و انجام فعالیت‌های روزانه مانند خواب، غذاخوردن یا کار تاثیر می‌گذارد و سلامت روان افراد را تهدید می‌کند. برای تشخیص افسردی، علائم باید حداقل به مدت دوهفته وجود داشته باشد.…

بیشتر بخوانید

اعتیاد به بازیهای ویدوئی

بیش از ده سال من به بازی‌های ویدیویی معتاد بودم. این اعتياد خيلي بر زندگي من تاثير گذاشت. از جمله باعث شد در پانزده سالگي ترك تحصيل كنم. در نهايت والدينم برايم كاري پيدا كردند، بنابراين  من هم مثلا شاغل شدم. ميگويم “مثلا” چون ماه‌ها وانمود كردم كه سر كار مي‌روم. هر روز ساعت 7…

بیشتر بخوانید

اقتصاد ژتونی چيست؟

امروز می‌خواهیم با شما درباره اقتصاد ژتونی (token economy) صحبت کنیم. اقتصاد ژتونی یک شیوه‌ی قدرتمند در تحلیل رفتار کابردی محسوب می‌شود. اولین بار از این شیوه در دهه 1960 استفاده شد. این مداخلات درمانی بر روی بزرگسالان بسیار موقیت آمیز بودند. ار جمله بزرگسالان مبتلا بی بیماری روانی، بزه‌کاران نوجوانان و کودکان مبتلا به…

بیشتر بخوانید

نقش خانواده در پیشگیری از خودکشی 

خودکشی یکی از سه علت اصلی مرگ و میر در بین افراد 15 تا 44 ساله است و به اندازه کافی نگران کننده است که میزان اقدام به خودکشی در جوانان به حدی افزایش یافته است که در حال حاضر در یک سوم افراد در معرض بیشترین خطر قرار دارند. همه کشورها. از این نظر،…

بیشتر بخوانید

معرفی 13 بیماری‌های اعصاب و روان

بیماری روانی یک اصطلاح کلی برای گروهی از بیماری‌ها است که ممکن است شامل علائمی باشد که می‌تواند بر تفکر، ادراک، خلق و خو یا رفتار فرد تأثیر بگذارد. بیماری روانی گاهی کار، روابط و سایر خواسته‌ها را برای افراد درگیر دشوار می‌کند. رابطه بین استرس و بیماری روانی پیچیده است، اما مشخص است که…

بیشتر بخوانید

بهبود و تقویت سلامت روان

سلامت روان یکی از موارد ضروری و پر اهمیت در زندگی امروزه است که در کنار سلامت جسمی مورد توجه قرار میگیرد. استرس، اضطراب، بیخوابی و … همگی میتوانند از علائم روان ناسالم باشند. سلامت روان بر نحوه تفکر، روابط، احساسات و رفتار شما در زندگی روزمره و توسعه فردی اثرگذار است. همچنین بر توانایی…

بیشتر بخوانید

6 عامل تهديد كننده سلامت روان

بر اساس سازمان جهانی بهداشت(WHO) سلامت نه تنها به معنای نبود بیماری و معلولیت بلکه به معنای حالت بهینه خوب بودن جسمی، روانی و اجتماعی تعریف شده است. مفهوم سلامت روان در نظر WHO چیزی فراتر از نبود اختلالات روانی و شامل 1. خوب وبدن وضعیت ذهنی 2. ادراک خودکارآمدی 3. استقلال و خودختاری 4.…

بیشتر بخوانید

تعریف سلامت روان

در ميان انواع اختلالات و بيماري‌هاي مربوط به سلامت روان،‌افسردگي و اضطراب شيوع بيشتري باشد. اما سوال اينجاست كه آيا اين آمار بدين معناست كه ساير افراد داراي سلامت كامل هستند و با هيچ اختلالي دست به گريبان نيستند؟ و از آن مهم‌تر، آيا ارتباطي ميان سلامت روان و لذت بردن از زندگي مي‌تواند رديافت…

بیشتر بخوانید

آموزش مجازی و تبعات دوری از مدرسه؛ از «لالی عاطفی» تا اختلالات جسمی و اجتماعی

برخی کارشناسان بر این باورند که دور بودن دانش‌آموزان و دانشجویان از مراکز آموزشی مسائل مختلفی برای آن‌ها از نظر آموزشی و اجتماعی به بار آورده که بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها تنها راه علاج آن است اما این مراکز باید مشکلات را درک کرده و برای بازآموزی نوجوانان و جوانان برنامه داشته باشند. حدود دو…

بیشتر بخوانید

دانش آموزان در صف تحقیر و خشونت

خشونت در مدارس ایران فقط محدود به تنبیه فیزیکی و بستن دانش‌آموزان به چوب و فلک نیست، «تحقیر» دانش‌آموزان به خاطر مدل مو، لباس، معلولیت و نقص‌های فیزیکی و حتی داشتن لهجه، خشونتی پنهان است که بیش از چهار دهه است در پشت درهای بسته مدارس ایران اعمال می‌شود، اما به خاطر نداشتن آثار ظاهری…

بیشتر بخوانید

استرس در زندگی مشترک چه تأثیراتی دارد؟

اینکه چگونه عوامل استرس‌زای بیرونی بر روابط تأثیر می‌گذارند فرد به فرد متفاوت خواهد بود. استرس به طریق مختلف وارد زندگی شخصی افراد می‌شود و بر کیفیت روابط نزدیک آنها تأثیر می‌گذارد. گاهی دلایل مهمی برای استرس وجود دارد مانند یک تصمیم جدید، یک نگرانی بابت سلامتی یا یک رابطه سمی. اما اغلب مواقع به دلایل…

بیشتر بخوانید

انواع ترس‌های کودکان در سنین مختلف

انواع ترس‌های کودکان در سنین مختلف چیست؟ ترس‌ها و اضطراب‌ها تقریباً بخشی اجتناب‌ناپذیر از رشد کودکان به شمار می‌رود. ترس به عنوان یک واکنش طبیعی، نوعی مهارت مراقبت از خود است که به کودکان اجازه می‌دهد با احتیاط‌های لازم برای ایمن ماندن از اطراف، به رشد و فعالیت خود ادامه دهند. با  توجه به بهداشت روانی…

بیشتر بخوانید

نقش خانواده در سلامت روان فرزندان و ارتقای آن چیست؟

خانواده، به عنوان اصلی‌ترین بنیان جامعه محلی است که افراد پس از تولد اولین نقش‌های اجتماعی را در آن تجربه کرده و می‌پذیرند. خانواده یک فرد اصلی‌ترین نقش را در شیوه‌ی تفکر و سلامت روان و عاطفه او در تمام طول زندگیش دارد. چنانچه خانواده نیازهای اساسی فرزند را برآورده نموده و فضای آرام و سالمی را برای رشد…

بیشتر بخوانید

تعامل با عضو ناسازگار خانواده چگونه امکان‌پذیر است؟

تعامل با عضو ناسازگار خانواده چگونه امکان‌پذیر است؟وقتی اعضای خانواده یا یکی از اعضا به طور خاص، نظرات یا عقاید متفاوتی داشته باشند که با دیگران تضاد داشته باشد، تعارض رخ می‌دهد. حل مسالمت‌آمیز و نحوه برخورد با عضو ناسازگار چه به لحاظ فکری و چه به لحاظ رفتاری، به میزان مهارت مذاکره و احترام…

بیشتر بخوانید

خودمراقبتی و تاب‌آوری در ورزش

شعار هفته سلامت روان در سال ۲۰۲۱ “سلامت روان در جهان نابرابر” اعلام شده است. نابرابری در دسترسی به خدمات بهداشتی مساله‌ای است که از سال‌ها قبل مورد توجه جهانیان قرار گرفته و اقدامات مختلفی در راستای کاهش آن انجام شده است. این نابرابری در مورد دسترسی به خدمات سلامت روان بسیار بیشتر بوده و تفاوت بین…

بیشتر بخوانید

استرس و تاثیر آن بر سلامت روان

یکی از مهم‌ترین عواملی که سلامت روان افراد را به مخاطره می‌اندازد، استرس (فشار روانی) است و به باور روانشناسان وقتی فردی با فشار روانی مواجه می‌شود از سه مرحله‌ی «هشدار»، «مقاومت» و «فروپاشی» عبور می‌کند. پژوهش‌ها نشان می‌دهد فردی که قادر به رویارویی مناسب با انواع عوامل استرس‌زا نیست، تا سرحد آشفتگی و فروپاشی در سلامتی…

بیشتر بخوانید

والدین باید کافی باشند نه کامل

فرزندان ما برخلاف سایر پستانداران، بسیار ناتوان به دنیا می‌آیند؛ قادر به دنبال کردن مادر نیستند؛ به جز شیر مادر غذای دیگری برایشان تعیین نشده؛ توانایی  مقابله با سرمای محیط را ندارند و بدون پوشش مناسب یا تماس مستقیم با بدن مادر، قادر به حفظ حیات خود نیستند. علاوه بر همه این موارد، قدرت دفاع…

بیشتر بخوانید

در جستجوی آرامش

در میان نوع بشر، سه معنای اساسی از روابط می‌توان برداشت کرد. در واقع می‌توان گفت که انگیزه‌های انسانی برای ایجاد روابط بلندمدت بر اضلاع مثلث زیر می‌چرخد: احترام و احساس ارزشمندی محبت و احساس دوست داشتنی بودن انصاف و احساس رابطه‌ای که سوددهی متقابل دارد هیچ رابطه‌ی بلند مدتی شروع نمی‌شود مگر اینکه دست‌کم…

بیشتر بخوانید

متخصصین متعهد، مدافعان سلامت

پس از پخش شیوع کروناویروس، پرستاران و پزشکان در خط مقدم جنگ ایستادند و شبانه‌روز برای کاهش شیوع این ویروس آماده‌باش بودند، با این وجود این ویروس به حدی در جهان گسترش یافت که پس از مدتی وضعیت پاندمی اعلام شد و همین ترس و اضطراب را نه تنها میان کادر درمانی بلکه در دل‌…

بیشتر بخوانید

کتاب‌های کمک آموزشی خلاقیت دانش آموزان را می‌کشد

کتاب‌های کمک آموزشی هوش و خلاقیت کودک را کم می‌کند. خلاقیت یکی از دشوارترین موضوع‌های تحقیقی میان روانشناسان در جواب به پرسش‌ها  است و پرورش خلاقیت در کودک نیازمند آموزش و تعامل والدین با فرزندانشان در سنین پایین است. خلاقیت قابلیتی است که در همه هست اما نیاز به پرورش و تقویت برای شکوفایی آن  دارد،…

بیشتر بخوانید

دوست خیالی کودک‌مان را بشناسیم؟ (بخش دوم)

اگر والدین بفهمند که بچه‌هایشان دوستی خیالی دارند، چه‌کار می‌توانند بکنند؟  این را مانند هر جنبه‌ي دیگری از تربیت می‌بینم: اگر از آن لذت می‌بری، آن را بپروران و تشویق کن. می‌توانید درمورد هم‌نشین خیالی پرس‌وجو کنید. برخی والدین واقعاً احساس می‌کنند انگار صحبت‌کردن درمورد چیزی که وجود ندارد، درست نیست؛ مثل این است که چیزی…

بیشتر بخوانید

کاردرمانی

در دنیای امروز چه بسیارند انسان‌های عاشق و مهربانی که بنا و انتخاب شغل‌شان خدمت به بشریت است. یکی از این شغل‌های سخت اما فداکارانه کاردرمانیست. کاردرمانی معادل Occupational Therapy درانگلیسی و Ergo Therapie در فرانسوی است. سازمان بین‌المللی و نهاد نظارتی بر کیفیت آموزشی، علمی و بالینی آن فدراسیون جهانی کاردرمانی (World Federation of…

بیشتر بخوانید

فقدان ارتباطات صحیح، عامل بزهکاری اجتماعی

افرادی که دارای روابط صحیح معنادار نیستند به بزهکاری اجتماعی روی می‌آورند. طبق نظریه انتخاب انسان‌ها به دو دسته شاد و ناشاد تقسیم می‌شوند که انسان‌های شاد در ارتباطات خود موفق بوده و اهداف خود را می‌شناسند و انسان‌های کامیابی هستند. روابط معنادار شامل روابط بین والدین و فرزندان، زن و شوهر، مدیر و کارمند…

بیشتر بخوانید

با کودکان «عشق آرایش» چطور برخورد کنیم؟

نحوه برخورد خانواده‌ها با آرایش کردن کودکان باتوجه به فرهنگ و اعتقادات هر خانواده‌ای متفاوت است. هرچند تمایل به آرایش کردن در کودکان، اغلب والدین را نگران می‌کند، اما والدین نباید آن را یک بیماری و اختلال بدانند. با اشاره به این‌که در علم روانشناسی برای آرایش کردن یا نکردن ازکودکی تا نوجوانی هیچ محدوده…

بیشتر بخوانید

با اضطراب فرزندان خود چگونه مواجه شویم؟

  گاهی کودک به دلیل ترس از مدرسه و دوری از خانواده دچار اضطراب شدید و حتمی عوارض جسمی می‌گردد. با شروع مدارس بعضی‌ها آنقدر خوشحال بودند که این تجربه‌ی جدید برایشان لذت‌بخش بوده و بعضی‌ها آن‌قدر ناراحت که از این روز جز گریه و بهانه‌جویی‌ها چیز دیگری به یادشان نمی‌آید. اما در کنار این…

بیشتر بخوانید

اسکیزوفرنیا چيست؟

اسکیزوفرنیا یا روان گسیختگی شایع‌ترین نوع روان‌پریشی است و نوعی جنون (psychosis) به حساب می‌آید. به باور روانپزشکان فرد اسکیزوفرنیک قابلیت تمیز دادن بین افکار، ایده‌ها و تصورات قوی خودش و واقعیت را ندارد. این بیماری نوعی بیماری روانی با منشاء نامشخّص و علایم متغییر می‌باشد. یوجین بلولر روانپزشک سوئیسی واژهٔ اسکیزوفرنی را در جهت دفاع…

بیشتر بخوانید

چگونه کودکان بیش‌‌فعال را کنترل کنیم؟

کم نیستند والدینی که سعی می‌کنند بدون حضور فرزندان بیش‌‌فعال‌‌شان مهمانی بگیرند یا به مهمانی بروند. آنها معتقدند «به هر حال مهمانی باعث می‌شود برنامه خواب و خوراک بچه‌ها به‌هم بخورد و روال عادی‌شان تغییر کند». به‌علاوه بچه‌ها در مهمانی کمتر مورد توجه قرار می‌گیرند و این مسأله زمینه بدقلقی آنها را فراهم می‌کند؛ مخصوصاً…

بیشتر بخوانید

کودکی با اتاق مرتب

شاید با خودتان فکر کنید که «پس کی پسرم می‌تواند اتاقش را خودش جمع کند!» یا «روزی را می‌بینم که دخترم لباس‌هایش را مرتب در کمد بگذارد؟!» وقتی ریخت و پاش و بی‌نظمی و بازیگوشی فرزندتان را می‌بینید شاید فکرش را هم نکنید که همین‌ها روزی از پس کارهایی که به آنها محول می‌شود، بربیایند.…

بیشتر بخوانید

كودک آزارى جنسى

آزار جنسی به تماس‌ها و تعاملات بين کودک و فرد بزرگ‌سال اطلاق می‌شود که در آن کودک با هدف تحريک جنسی فرد متجاوز يا شخص ديگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. آزار جنسی ممکن است توسط افراد زير ١٨ سال نيز رخ دهد. اگر هر دو شخص قربانی و مهاجم نابالغ باشند درصورتی‌که تفاوت سنی آنها…

بیشتر بخوانید